O projektu


Projektom Povijest čitanja u Požegi kroz digitalizaciju najstarije, najvrjednije, jedinstvene i najreprezentativnije knjižne građe iz fonda zavičajne zbirke Possegana žele se prikazati život i djela znamenitih Požežana, kao i utjecaj koji su imali na stvaranje i oblikovanje kulturnog, društvenog i političkog života svog zavičaja, ali i cijele domovine u razdoblju od pojave ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda pa sve do suvremenog doba.

Naglasak je na životu i djelima onih zavičajnika koji su svoje stvaralaštvo temeljili na pisanoj riječi i kojima je Gradska knjižnica Požega, odnosno Čitaoničko društvo iz 1845. predstavljala okupljalište, čuvaricu i rasadište ideja koje su mijenjale život grada u određenom povijesnom razdoblju.

Također, projekt uključuje digitalizaciju i predstavljanje široj javnosti vrijednih književnih i rukopisnih ostavština znamenitih Požežana koje se čuvaju u Gradskoj knjižnici kao i u Gradskom muzeju Požega, a koje bi digitalizacijom postale dostupne za korištenje široj javnosti.

Digitalizacijom će se izvorna građa zaštititi, a pristup znanju osigurati i poboljšati. Kroz sačuvanu građu šira javnost dobiva mogućnost pratiti povijest i razvoj svoga zavičaja u kontekstu pisane riječi i stvaralaštva znamenitih zavičajnika.

Projekt Povijest čitanja u Požegi omogućen je sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Požege.